Training Meubelstofferen voor VMBO docenten

Amsterdam/Rotterdam ■

Meubelstofferen (bijscholing VMBO)

Wat? Meubelstofferen 1 dag
Waarom? Meubelstofferen is een nieuw en inspirerend keuzevak voor het vmbo. Het spreekt o.a. (creatieve) vmbo-leerlingen aan met gevoel voor maat, stijl en afwerking.
Waar? HMC Amsterdam
Wanneer? 12 april 2024 van 9.00-16.00 uur (variant 3)

28 juni 2024 van 9.00-16.00 uur (variant 4)

Hoe? Schrijf je in via deze link: https://bijscholingvmbo.nl/bg/bwi/meubelstofferen
Wat leer ik precies tijdens deze cursus?

Meubelstofferen is een nieuw en inspirerend keuzevak voor het vmbo. Het spreekt o.a. (creatieve) vmbo-leerlingen aan met gevoel voor maat, stijl en afwerking.

Meubelstofferen bevat voor veel vmbo BWI docenten een aantal technieken waar ze minder bekend mee zijn. Om hen deze vaardigheden aan te leren is de training Meubelstofferen ontwikkeld. Het programma bestaat uit 4 varianten (verderop vind je de inhoud per variant):

 1. Basisvaardigheden
  In deze variant richten we ons op het aanleren van basisvaardigheden in vorm van een carrousel. Elke 15 minuten leer je een nieuwe basisvaardigheid, bijv. het plakken van agrementband, het zagen van polyether, het aanspannen van een singel, het knippen van een golfveer. Ook besteden we aandacht aan het werken met de naaimachine. Een zeer gevarieerde dag!
 2. Het stofferen van een headbord of autostoelzitting (voor op een fietskrat)
  Tijdens deze trainingsdag maak je (op de dag zelf) een keuze uit het stofferen van een headboard of een autostoelzitting (bij beide leer je dezelfde vaardigheden). Weet je vooraf al dat je een autostoelzitting wilt maken, dan raden wij aan om zelf een krat met een passend stuk plaatmateriaal mee te nemen (de maat van het plaatmateriaal sluit aan op de bovenmaat van het krat). Voor wie een headbord wil maken ligt er plaatmateriaal klaar.
 3. Het stofferen van een losse zitting van een eetkamerstoel
  Het stofferen van een losse zitting is altijd een leuke uitdaging voor de leerlingen. Ze gaan op zoek naar een stoel, schilderen eventueel de romp, en gaan daarna de zitting slopen en opnieuw opbouwen. Tijdens deze training leren we je alle vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Wil je een eigen stoel meenemen? Dat kan. Mail dan uiterlijk 2 dagen voor de trainingsdag een foto van de stoel naar m.vandepol@hmcollege.nl. Als je zelf geen stoel meeneemt, dan zijn er raamwerkjes beschikbaar die gebruikt mogen worden.
 4. Capitonneren
  Capitonneren is een speciale techniek binnen het meubelstofferen. Je stoffeert niet vlak maar er ontstaan wieber-vormige kussentjes en in de stof worden vouwen gelegd. Op elke punt van de wiebervorm wordt een knoop ingetrokken. Tijdens deze trainingsdag leren we je de basisprincipes van het capitonneren en gaan we met deze techniek actief aan de slag. Deze techniek kan goed worden toegepast op bijvoorbeeld een headboard als verdiepingsopdracht. Materialen en andere benodigdheden liggen klaar.
Is deze cursus geschikt voor mij?
Je hebt geen ervaring nodig om aan deze cursus deel te nemen. Het opleidingsniveau van de docent is niet van belang. Enige kennis van houtverbindingen, plaatmateriaal en meubelgerelateerde achtergrond is handig maar geen vereiste.
Wat is de groepssamenstelling?
Er zitten 18 deelnemers in deze cursus.
Wat kan ik hierna gaan doen?

De varianten hebben een beperkte overlap en kunnen los of allemaal gevolgd worden in willekeurige volgorde. Bij de datum vind je welke variant aangeboden wordt.