Amsterdam/Rotterdam ■

Meubelontwerpen in het kort

Wat? Meubelontwerpen in 12 dagen*
Waarom? Voor als je de vaardigheden wilt leren om je eigen meubel te kunnen ontwerpen
Wanneer? Meubelontwerpen start een keer per jaar begin september (08:30-16:00)
Waar? HMC Amsterdam (zaterdag)
Hoeveel? €1380,- incl. BTW

*als je de vakopleiding meubelmaken hebt gevolgd, kun je de module meubelontwerpen volgen en hier een derde leerjaar meubelmaken aan vastplakken. Je kunt je eigen ontworpen meubel dan ook gaan maken. De totale kosten voor dit derde leerjaar inclusief de kosten voor de module meubelontwerpen bedragen €3500,- incl. BTW.

Wat leer ik precies tijdens deze cursus?

Wie meubelen maakt, wil vroeg of laat ook eigen ontwerpen gaan uitvoeren. Natuurlijk kun je een tafel of kast schetsen. Maar hoe origineel zijn jouw ideeën? En kun je er ook 50 verzinnen? En als je het dan bedacht hebt, hoe vertaal je dat dan naar het daadwerkelijk maken van een meubel?

In de module Meubelontwerpen leer je ontwerpen middels brainstormtechnieken, en door te experimenteren met verschillende (maak)technieken. De cursus bestaat uit vier blokken en ieder blok duurt 3 weken. Bij deel 1 – 3 worden ’s morgens sketch up lessen verzorgt van 8.30 – 10.30 uur. Tijdens de sketch up lessen leer je een ontworpen meubel technisch uit te tekenen.

Blok 1: Basis van het ontwerpen

Hierin wordt de basis van het ontwerpen behandeld; nieuwe dingen kunnen bedenken, nieuwe associaties maken en daar keuzes uit kunnen maken.

Blok 2 en 3: Hands-on ontwerpen

Ontwerpen in de praktijk, waarbij de nadruk ligt op het maken van (schaal)modellen, uitwerken van details en experimenteren met technieken. In beide blokken ga je werken vanuit een bepaald thema. Voorbeelden van thema’s zijn stoombuigen, gedachtegoed van een bestaande ontwerper, vormintegratie, origami, zitten, circulariteit e.d.

Blok 4: Visie

Het ontwikkelen van een eigen visie en een eigen collectie van meubelen. Tijdens dit blok werk je aan een eerste aanzet voor het ontwikkelen van een eigen stijl en visie en ga je dit ook vertalen in een eigen meubel(collectie), met de vraag, hoe breng je dit aan de man?

PS: Blokken 2 en 3 kunnen meerdere malen doorlopen worden en ook gevolgd worden als je al de module meubelontwerpen hebt gedaan.

Is deze module geschikt voor mij?

De module is bedoeld voor de meubelmaker die graag zelfstandig aan de slag wil en zich wil kunnen onderscheiden van de andere meubelmakers. Zo kun je concurreren met een mooi ontwerp in plaats van met de goedkoopste prijs. Ruime ervaring in het maken van meubels is wel een pre.

Wat kan ik na deze module doen?

Aan het einde van de module heb je een of meerdere ontwerpen die je graag zou willen gaan maken. Dit kan door de module meubelontwerpen te combineren met een 20 tal weken meubelmaken. In die periode kan het zelf ontworpen meubel gemaakt worden.